gastvrijheid

horeca tijger

Vroeger maakte ik altijd “fruitbordjes” voor mezelf. Een bordje met 16 verschillende soorten fruit, allemaal keurig gesneden en netjes gepresenteerd op een plastic Mickey Mouse bordje. Ik vond het toen al heerlijk om bezig te zijn met het presenteren van eten, het serveren van eten, en het experimenteren met eten. Er zijn foto’s van vroeger, dat ik op 4 jarige leeftijd, op een verhoging bij het aanrecht de aardappels sta te wassen. Daarom wat het ook geen verrassing om na mijn middelbare school een baantje te zoeken in de horeca.

Vanaf het moment dat ik met een stoel aan tafel kon hangen gaan wij al naar een van de bekendste restaurants van Groningen, Mexicaans Restaurant 4 Rose’s. Een prachtig pad gelegen op de hoek van de Oosterstraat en het Zuiderdiep in Groningen.

De bedrijfsleider Ton kende ik goed, en na enig aandringen van mijn ouders ging ik, met mijn in elkaar geflanste CV met knikkende knietjes het pand in om te vragen of ze misschien nog iemand zochten om te helpen. Waarop Ton enthousiast reageert : “Ja tuurlijk, wanneer kan je beginnen, morgen? Leuk zie ik je dan!”

Dat was de start van een van de mooiste tijden uit mijn leven (tot nu toe). Ik begon achter de bar met het klaarzetten van drankjes, daarna mocht ik de bediening in, leerde ik cocktails en koffies maken, en groeide ik door tot Assistent Manager.

Tot op de dag van vandaag ben ik de passie voor de horeca niet verloren. In het weekend sta ik het liefst in de keuken en experimenteer ik met verschillende recepten en bijpassende cocktails of dranken. 

Naast mijn huidige werk is het helaas niet mogelijk om een vast baan in de horeca aan te nemen, maar via de verschillende freelance platforms spring ik nog vaak bij in verschillende horeca gelegenheden. Heb jij nou hulp nodig in jouw horeca zaak? Ik kom je graag helpen!

tequila!

Ja, je denkt nu vast “Oh nee, tequila, dat ken ik nog van die ene avond dat……” 

Dat is de associatie die veel nederlanders hebben met tequila. Maar tequila is zo veel meer dan dat.  Ik ben het met je eens dat er heel veel verschillende soorten tequila zijn die garant staan voor een flinke kater. Denk bijvoorbeeld aan de tequila Sauza Gold, die je vaak in de kroeg krijgt. Die is het aller lekkerst met heel veel zout en heel veel limoen. Maar geloof me, ik kan je tequila’s laten proeven die heel ver weg staan van die ranzige goedkope zooi.

Een héél kort lesje tequila:

Tequila wordt gemaakt door agave siroop te distilleren. Er zitten een hoop regels aan het maken van tequila. Zo mag het alleen tequila heten als het gemaakt is van het sap van de Blue Agave, die gegroeid moet hebben in de staat Jalisco, Mexico. Daarnaast moet het destillaat uit 51% van dat agave sap bestaan om tequila te mogen heten. 

Je voelt ‘m al aankomen, die heerlijke fles Sauza Gold uit de kroeg, bestaat voor exact 51% uit het sap van die agave, aangekleurd met karamel voor de prachtige gouden kleur. Wat die overige 49% dan is? Goedkope rommel. En laat dat nou juist zijn waar je de nare ervaring van krijgt, en een bonzend voorhoofd de volgende dag.

De flessen die je hiernaast ziet op de foto is Don Julio Tequila. Een tequila van 100% agave sap van een van de beste tequila huizen van Mexico. Een niet gerijpte Blanco, een kort gerijpte Reposado, en een lang gerijpte Anejo. Stuk voor stuk prachtige tequila’s die je naast elkaar kunt drinken om de verschillen in rijping te proeven. En geloof me, dit drink je op zonder dat je zout of limoen nodig hebt. 

 

Wil jij ook een keer écht goede tequila’s proeven? En je laten onderdompelen in een van de mooiste producten van Mexico? Ik kom je met alle liefde overtuigen dat tequila een prachtig product is. 

Ik selecteer de mooiste tequila’s met de mooiste verhalen en neem jou, je collega’s, je vrienden mee op reis naar het land van Tequila.

Wijnen, wijnen, wijnen

Wanneer ik begin met praten over mijn passie, denken mijn ouders altijd dat ik een drank probleem heb. Ik kan uren praten over tequila, mezcal, rum, en natuurlijk wijn. 

Als kind heb ik samen met mijn ouders, broer en zus veel mooie reizen gemaakt door Frankrijk en Italië. De uitgestrekte wijnvelden, het prachtige landschap en de kleine wijnhuizen, daar genoot ik van. Wanneer mijn ouders wijn gingen kopen wilde ik daarom ook altijd graag mee. Ik leerde steeds meer wijnen kennen en herkennen. Van zwaar hout gerijpte chardonnay’s uit de VS tot de prachtig lichte Pinot Noir uit de Bourgogne. 

In mijn tijd bij De Prinsenhof leerde ik veel van de sommelier en leerde ik ook steeds meer wijnen combineren met het eten dat we serveerden. Alles in me zei me dat ik hier nog meer over wilde weten van de oorsprong en verwerking van wijn.

Gelukkig is Groningen gezegend met de het prachtige wijnlokaal “Barrel”. Waar eigenaar Martijn Vernhout met al zijn liefde en passie wijn selecteert, serveert en er over vertelt. En laat het nou net zo zijn dat hij destijds een van de meest gerenommeerde wijncursussen over de hele wereld gaf. De WSET- cursus. 

Het begon met de WSET 1 cursus. Een basis cursus over wijn en de bekendste wijnstreken. Chardonnay uit Frankrijk, Chardonnay uit de VS, een zware Primitivo uit Puglia, of een prachtige Pinot Noir uit de Bourgogne. 

Daarna stroomde ik direct door naar de WSET 2 cursus. Een verdiepende wijn cursus waar je nog meer op de details in gaat. Wat doet een type grond met een druif, wat voor wijnen zijn er naast de grote wijnen, en zo voor, en zo verder. 

WSET 3 staat nog op de planning, zodra het budget dat toe laat ga ik er mee aan de slag, om mijn kennis op te frissen en nog meer te leren over dit prachtige product. 

Heb jij nou hulp nodig bij het vinden van de juiste wijn voor jouw gerecht?  Dan help ik je daar graag bij. Heb jij een wijn-fanaat nodig voor jouw organisatie? Dan doe ik dat heel graag!